סקסיזם אבירי: הצד השלילי של סטריאוטיפים חיוביים / ד”ר נורית שנבל

האם סקסיזם הוא בהכרח עמדה עוינת כלפי נשים או שיש לו גם תצורות שונות?

בהרצאתה מציגה ד”ר שנבל את מושג הסקסיזם האבירי (benevolent sexism), המדגים כיצד יכולה קבוצה חזקה – במקרה זה גברים – להשיג שליטה בקבוצה חלשה ממנה – במקרה זה נשים – לא באמצעות אלימות, אלא על ידי מתן טובות הנאה חומריות וסימבוליות בתמורה לשיתוף הפעולה של הקבוצה החלשה עם הסדר החברתי הקיים ושימורו.

ד”ר שנבל מצטטת טענה שהועלתה ע”י Peter Glick ו־Susan Fiske, לפיה אי השוויון המגדרי מושג במידה רבה דרך אידיאולוגיות שעושות אידיאליזציה של התפקיד הנשי המסורתי. החידוש בטענה זאת הוא בכך שהשליטה בנשים כך שיתנהגו בדרך המצופה מהן (עדינות, מנומסות וכנועות) מושגת לא רק בעזרת ענישה ודיכוי אלא גם באמצעות חיזוקים ותגמולים חיוביים.

במהלך הרצאתה מראה ד”ר שנבל דוגמאות לביטויים השונים של הסקסיזם האבירי כפרקטיקה שעוטפת נשים באהבה ובחום אך בו בזמן גם מגבילה את החופש שלהן, כמו גם ניסויים שונים שנערכו בתחום זה, כולל מחקרה שלה.

ההרצאה מדגימה את האופן בו נורמות חברתיות נוצרות ונלמדות באופן לא מודע ולא מכוון וחושפת חלק מהמנגנונים הסמויים שמשמרים ומשעתקים את ה”סטטוס קוו” של אי השוויון המגדרי וגורמים לכך שהתקדמותנו לעבר השוויון היא כה איטית.

ההרצאה צולמה בכנס של עמותת מכנה משותף לקהל הרחב בנושא “שיעור חופשי – פרקטיקות לקידום שוויון מגדרי בבתי הספר”, בחסות מרכז אדמונד ולילי ספרא למדעי המוח באוניברסיטה העברית ומינהל חינוך ירושלים (עיריית ירושלים), בתאריך 14.10.2015.

עוד תוכן מהסוג “

תכנים קשורים נוספים

פמיניסטית

מאגר מידע בדגש על צדק חברתי, פמיניזם, מגדר, להט”ב וקוויריות. המאגר מאורגן על פי קטגוריות תוכן: אקטיביזם וצדק חברתי,

נשים וויקיפדיה

אין היום אדם שלא יודע מהי “ויקיפדיה”. האנציקלופדיה החופשית שנוסדה ב-2001 בקליפורניה הפכה למקור הידע האנציקלופדי הנגיש ביותר