סיכום המאמר: בעוד שהבדל קטגורי לפי אברי המין (זכר/נקבה) תמיד הוכר, השאלה עד כמה קטגוריות אלה ניתנות להרחבה לגבי הביולוגיה של כלל הא/נשים עדיין לא נפתרה. עדויות על הבדלי מין/מגדר במוח לרוב נלקחות כתמיכה לטענה של דימורפיות מינית של המוח האנושי (“מוח גברי” או “מוח נשי”). עם זאת, הבחנה כזו יכולה להיות אפשרית רק אם הבדלי מין / מגדר בתכונות המוח היו דימורפיים מאוד (כלומר, חפיפה מועטה בין צורות התכונות הללו אצל גברים ונשים) ובעלי עקביות פנימית (כלומר, למוח יש רק תכונות “זכריות” או רק תכונות “נשיות”).

במחקר הנוכחי, נעשתה אנליזה ל MRI של מעל 1,400 מוחות אנושיים מארבע מערכות נתונים והתגלתה חפיפה נרחבת בין התפלגות הנקבות והזכרים לכל חומר אפור, חומר לבן וקשרים שנבדקו. יתר על כן, ניתוחים של עקביות פנימית מגלים שמוחות עם תכונות הנמצאות בעקביות בקצה אחד של רצף “גבריות-נקבות” הם נדירים. למעשה, נמצא שרוב המוח מורכב מ”פסיפס” ייחודי של תכונות, חלקן שכיחות יותר בקרב נקבות בהשוואה לזכרים, חלקן שכיחות יותר בקרב זכרים בהשוואה לנקבות, וחלקן נפוצות גם אצל נקבות וגם אצל גברים.

שורה תחתונה: מחקר זה מדגים כי למרות שיש הבדלי מין/מגדר במוח, המוח האנושי אינו שייך לאחת משתי קטגוריות נפרדות: מוח זכרי או נקבי.