סדנאות מכנה משותף נועדו לפתח מודעות וחשיבה ביקורתית כלפי תפיסות מגדריות סטריאוטיפיות ומעניקות למשתתפים ולמשתתפות כלים לעצב בכוחות עצמם/ן ובאופן מושכל את משמעות הנשיות, הגבריות והאנושיות עבורם/ן.
מערך לכיתה שזהו לה המפגש הראשון עם הנושא. היכרות עם מושגי הבסיס: מין, מגדר, סטריאוטיפים, הבנייה חברתית. מומלץ ליום האישה או כפתיח לעיסוק בסוגיות של מגדר.
"גבריות" אינה תכונה או מאפיין פסיכולוגי, אלא תפיסה פנימית וחברתית המחייבת אישור תמידי מהסביבה. בסדנה נדון במגדר על טהרת הגבריות ונעסוק בסטריאוטיפ הגבריות בתרבות הישראלית ובגבולותיו – "קופסת הגבריות", באינטראקציות החברתיות המעצבות והמשמרות אותו, ובמחיר שגברים משלמים על הצורך לעמוד בדרישות הסטריאוטיפ.
הסדנה עוסקת בסטריאוטיפ הנשי כפי שקיים כיום בחברה. בסדנה נברר את סטריאוטיפ הנשיות ומאפייניו המשתתפות ונדון בציפיות החברתיות הקיימות מנשים, ניחשף לסטטיסטיקות מגדריות ונכיר מחקר אקדמי בנושא. נדבר על אמונה בעצמי ועל חשיבותם של מודלים לחיקוי. בחלקה האחרון של הסדנה נאפיין חסמים ספציפיים העולים מן הספרות המדעית, ונציע כלים להתמודד עימם.
מערך השיעור חוזר ומסכם תכנים מסדנאות הבסיס שהועברו לנערים ונערות בנפרד, הפעם כדיון בין הבנים והבנות בכיתה, שמטרתו להראות לשני הצדדים את הדרכים השונות שבהן סטריאוטיפים משפיעים על כולנו – כיצד סטריאוטיפים על נשיות פוגעים בבנות הכיתה, וכיצד סטריאוטיפים על גבריות מגבילים את הבנים בכיתה.
סטריאוטיפים של נשיות וגבריות מככבים בתהליך החיזור. מלפני הדייט הראשון ועד להצעות נישואין, הסטריאוטיפ מכוון את ההתנהגות שלנו ומשפיע על הפרשנות שלנו להתנהגות של הצד שמולנו. בסדנה זו נבחן במבט ביקורתי תפיסות על תפקידם של בנים ושל בנות בחיזור ובזוגיות.
בסדנאות הקודמות פיתחנו מודעות ולמדנו להרכיב משקפיים מגדריים. בסדנה זו נבחן במבט ביקורתי את סביבת בית הספר שלנו בעזרת דף מנחה. נבחן ביטויים מגדריים בשיעורים ובכיתה, בחצר ובהפסקה, במבני הלימוד, בתכני ובספרי הלימוד, בטקסים ועוד, ונחשוב: איך אפשר לקדם שוויון מגדרי בסביבת בית הספר?
בבואנו להתמודד עם הצלחה או עם כישלון, אנו מנסים ומנסות לפרש לעצמנו מה היו הגורמים שהובילו לאותה התוצאה. במפגש זה נתנסה במשימה מאתגרת וננסה להבין איך אנחנו מפרשים ומפרשות את ההצלחה או את הכישלון שלנו במשימה הזו ובמשימות אחרות בחיינו.
בשיעור זה ננתח שירי וסיפורי ילדים במבט ביקורתי וננסה לראות איך גברים ונשים מוצגים באופן סטריאוטיפי. בחינה של טקסטים מסוג זה יכולה להיות בסיס לניתוחים של טקסטים נוספים כמו סרטים, שירים ופרסומות.
במפגש זה נתמקד בחלוקת התפקידים במרחב הביתי תוך שימוש בדוגמאות מהחיים האישיים של המשתתפים/ות ומתרבויות נוספות. נדון במחירים של חלוקה זו ונחשוב יחד על כלים מעשיים לקידום שוויון במרחב הביתי.
היכרות עם עולם הסטריאוטיפים המגדריים וכלים להוראה והדרכה מודעת מגדר. נדבר על סטריאוטיפים מגדריים וחשיבה ביקורתית בנושא המגדר, ונדון בכלים חינוכיים פרקטיים לעבודה עם נערים ונערות כדי לקדם שוויון מגדרי בכיתה.
סדנה לקהל מגוון המתאימה כמפגש ראשוני עם נושאי מגדר. בסדנה נדון במגוון נושאים רחב בהתאם לנושאים שעולים מהקבוצה. לסיום נשאל האם זה חייב להיות כך ונדון באפשרויות "לצאת מהקופסה".
סטריאוטיפים משפיעים על כולנו באופן מודע ולא מודע. בסדנה זו נתנסה באופן חווייתי במבחן אסוציאציות חבויות לגבי מגדר ותחום עיסוק, ונדון בהשלכות של ההטיות הלא מודעות על חיינו.
ילדות נחשפות מגיל צעיר למסר שהצלחתן תלויה במראה שלהן, בעוד שילדים לומדים שעליהם להיות אסרטיביים ומאופקים רגשית. איך ולמה זה קורה? בסדנה נסקור מחקרים פסיכולוגיים אודות סטריאוטיפיים והשפעתם, ננתח תוכן פופולרי מנקודת מבט ביקורתית וניתן כלים פרקטיים לקידום שוויון מגדרי בחינוך הדור הצעיר.
לפרסומות מוקצב רק זמן קצר להעברת המסר, לכן הן עושות שימוש רב בסטריאוטיפים מוכרים. כך, מלבד היותן כלי שיווקי, פרסומות מעבירות מסרים חברתיים ותרבותיים. בסדנה זו נבחן מספר פרסומות מהשנים האחרונות בכלי ניתוח סוציולוגיים, נפרק את הסטריאוטיפים המוצגים לגבי גבריות ונשיות ונפתח נקודת מבט ביקורתית.
החברה המערבית דוגלת בבחירה חופשית ובשוויון הזדמנויות, וכבר שנים רבות יש לנשים שוויון זכויות מלא מבחינה חוקית. מדוע עדיין קיימים פערים כל כך גדולים?
הבדלים מגדריים נובעים מאמונות מודעות ולא מודעות שיש לכולנו על נשים ועל נשיות, על גברים ועל גבריות. בסדנה נדון בסטריאוטיפים מגדריים ובהטיות בלתי מודעות בחיינו בכלל ובמקום העבודה בפרט, נכיר מחקרים בנושא מגדר ושוק העבודה, ונפגוש נתונים לגבי השפעת המגדר על שוק התעסוקה. לסיכום ניתן כלים פרקטיים ליצירת שינוי וקידום שוויון מגדרי במקום העבודה ובחיי היום יום.